Om perler

Perlens verdi

Størrelse: Det tar mange år å danne en perle. Vanlige Akoya-perler, finnes i størrelser fra 2 til 11 mm i diameter. Størrelser over 9 mm er meget vanskelig å dyrke frem. Disse er derfor sjeldne og meget kostbare.

Fasong: Symmetriske perler har størst verdi. Disse er runde, ovale eller pæreformede. Usymmetriske kalles barokke perler og disse har lavere verdi.

Overflate: En perle kan ha jevn og glatt overflate, men de fleste naturperler har gjerne små uregelmessigheter i overflaten.

Orient: Dette er en beskrivelse av hvordan perlemoren absorberer, bryter og reflekterer lyset på. Denne spesielle lysbrytningen finnes bare hos kultur- og naturperler. Jo tykkere perlemoren er, desto bedre blir perlens «orient».

Stell av perler

Perler er levende, og de må derfor behandles pent dersom de skal ha en lang levetid.

  1. Perler bør ikke oppbevares sammen med andre gull- og diamantsmykker. Legg dem heller i en myk stoffpose, i et silkeetui eller en tett pose med litt fuktig bomull.
  2. Hårspray, parfyme og kosmetikk kan påvirke perlens glans, og man bør derfor ta på perlesmykkene etter at man har sminket og frisert seg.
  3. Ta av perlesmykkene før du soler deg, bader eller driver idrett. Varme, sand og urent vann vil skade perlene.
  4. For å fjerne urenheter kan man tørke av perlene med en fuktig klut.
  5. Jo oftere perlesmykkene brukes, desto vakrere skinner perlene ettersom hudkontakt forhindrer at perlene tørker ut.