Sølvbestikk
Matrester kan sette stygge merker på sølvbestikket hvis det får lov til å tørke. Skyll derfor bestikket fritt for matrester rett etter bruk. Da unngår du mørke flekker (korrosjon).
- Legg evt. Bestikket i lett såpevann etter bruk dersom det ikke skal vaskes med en gang.
- Ikke bruk for mye oppvaskmiddel i vannet, skyll bestikket godt før tørking.
- Luft tørking etter håndvask kan etterlate matte flekker på sølvbestikket.
- Hovedregelen for oppbevaring av sølv er at det skal slippes minst mulig
Luft til bestikket. - Sølv må oppbevares tørt.
- Syrefrie plastposer er bra, disse kjøpes rimelig hos oss.
- Hos gullsmeden får du også kjøpt spesielle bestikkposer i et tekstil som er innsatt med et middel som forsinker oksyderingen og dermed at bestikket blir gult/mørkt.
- Unngå avispapir og gummi strikker, både direkte på sølvet og som emballering. De etterlater seg mørke merker som er vanskelig å fjerne.
Bunadsølv
Sølv bør oppbevares i syrefrie og luft-tette plastposer. Ikke bruk gummistrikker når du pakker vekk sølvet. Gummistrikken inneholder svovel som gjør at sølvet oksyderer.
Når sølvet ditt må renses, bruker du en liten børste, godt lunkent vann, noen dråper Zalo og en teskje salmiakk for hver liter vann. La sølvet ligge noen få minutter, før du forsiktigvasker det med børsten. Tørk det først med en myk klut, før du fullfører tørkingen med en hårføner.
Det er mange ulike renseprodukter å få kjøpt på markedet for sølv. Men, vær varsom med disse, da de ofte blir for sterke og kan ta vekk forgylling, oksydering og glans. Spør derfor oss om råd før du behandler sølvet selv.
Etter noen år trenger sølv ofte en grundig rengjøring eller oppussing. Lever eventuelt dette til oss i god tid før du skal bruke det. På denne måten kan vi slipe/polere smykkene/gjenstandene med maskiner på verkstedet og få sølvet til igjen å se helt nytt ut.
Er du fortsatt usikker, ta kontakt med en av våre dyktige butikkmedarbeidere, så får du den hjelpen du trenger.