logo

Puss og Stell av Sølv

Sølvbestikk

Matrester kan sette stygge merker på sølvbestikket hvis det får lov til å tørke, merker som må pusses bort senere. Skyll derfor bestikket fritt for matrester rett etter bruk. Da unngår du mørke flekker (korrosjon).

  1. Legg evt. bestikket i lett såpevann etter bruk dersom det ikke skal vaskes med en gang (Hvis enkelte bestikkdeler har påsatte skaft, bør disse stå over vannet så de ikke løsner fra f.eks knivbladet)
  2. Ikke bruk for mye oppvaskmiddel i vannet, skyll bestikket godt før tørking.
  3. Lufttørking etter håndvask kan etterlate matte flekker på sølvbestikket.
  4. Hovedregelen for oppbevaring av sølv er at det skal slippes minst mulig luft til bestikket.
  5. Sølv må oppbevares tørt.
  6. Syrefrie plastposer er bra, disse kjøpes rimelig hos oss.
  7. Hos gullsmeden får du også kjøpt spesielle bestikkposer i et tekstil som er innsatt med et middel som forsinker oksydering og dermed at bestikket blir gult/mørkt.
  8. Unngå avispapir og gummistrikker, både direkte på sølvet og som emballering. De etterlater seg mørke merker som er vanskelig å fjerne.

Bunadsølv

Sølv bør oppbevares i syrefrie og luft-tette plastposer. Ikkje bruk gummistrikker når du pakker vekk sølvet. Gummistrikken inneholder svovel som gjør at sølvet oksiderer.
Når sølvet ditt må renses, bruker du en liten børste, godt lunkent vann, noen dråper Zalo og en teskje salmiakk for hver liter vann. La sølvet ligge noen minutter, før du forsiktig vasker det med børsten. Tørk det først med en myk klut, før du fullfører tørkingen med en føner.
Det er mange ulike renseprodukter å få kjøpt på markedet for sølv. Men, vær varsom med disse, da de ofte blir for sterke og tar vekk forgylling, oxydering og glans. Spør derfor oss om råd før du behandler sølvet selv.

Etter noen år trenger sølv ofte en grundig rengjøring eller oppussing. Lever eventuelt dette til oss i god tid før du skal bruke det. På denne måten kan vi slipe / polere smykkene/gjenstandene med maskiner på verkstedet og få sølvet til igjen å se helt nytt ut.

Er du fortsatt usikker, ta kontakt med en av våre dyktige butikkmedarbeidere, så får du den hjelpen du trenger.

Gullsmed P. Børke AS · Strandgaten 33 · 2317 Hamar · Tlf: 62 53 64 50 · Faks 62 53 64 51